It is currently 05 Dec 2009 06:51

All times are UTC + 1 hour

Welcome

<b>Dobrodošli v forumu slovenskih dopisnih šahistov!</b>

Vabimo vas, da se registrirate, ker s tem pridobite možnost sodelovanja v razpravah in objavljanja svojih lastnih prispevkov.

Nekatere teme v tem forumu vsebujejo material, ki bi lahko koristil našim nasprotnikom, zato so odprti le članom dopisne organizacije s poravnano članarino za tekoče leto.

Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Končno nekaj proti DMD !!!!!
PostPosted: 02 Oct 2007 11:42 
Site Admin

Danes sem prejel gradivo za bližnji kongres. Morda je najbolj zanimiva naslednja sprememba v igralnih pravilih:

d. If a player uses more than 14 days of reflection for one move, the count of reflection days after 14 reflection days will be doubled. This means that a player who used 17 calendar days will be counted as having used 20 reflection days.

Meni je všeč, kajti prav to dopolnitev sem pred časom predlagal tudi sam! Moj predlog je sicer dodatno vseboval še hitrejši tempo po 30. potezi.

Seveda bo sprememba (če bo sprejeta) veljala kot navadno za turnirje z začetkom po 31.12.2007.

Slovenija bo glasovala odločno ZA!

Kaj pravite?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02 Oct 2007 15:55 

ZA.
Čeprav to še vedno ne bo rešilo problema.
Lep primer je http://www.iccf-webchess.com/MakeAMove.aspx?id=551 , kjer že od LANSKEGA avgusta igrata v Nalimovu-5. Pač potegneš potezo vsakih 14 dni.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02 Oct 2007 18:43 
Site Admin

Imaš prav - sprememmba je zgolj psihološke narave. Se "bomo" pač prilagodili....Morda bi delovalo v povezavi s pogojnimi potezami podobno kot pri email šahu. Pošlješ najboljšo linijo 10 ali več potez in nasprotnik mora odgovoriti v 14 dnevih ali pa pristati na dvojno štetje.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02 Oct 2007 22:29 

Pogojne poteze v zgoraj navedenem primeru (in podobnih) res vsaj malo olajšajo :) situacijo in ublažijo dolgčas :roll: , čeprav ne pospešijo preveč samega poteka oz. zaključka partije... vsaj ne v primeru, ko je nekdo odločen, da bo igral do mata :oops: , ali pa treniral osnovne končnice z nekaj figurami za OTB situacije... :idea:
Some like it long... :twisted:
Sicer pa bi bil jaz osebno odločno proti 8) skrajševanju časa za razmišljanje/analize, ker so/bomo v tem primeru prikrajšani tisti, ki res učinkovito porabijo in si ustrezno razporedijo za partije določeni čas. (Če se še enkrat vrnem na zgoraj omenjeni primer: z manj časa bi se partija najverjetneje končala z remijem :shock: , saj ne verjamem, da bi imel dovolj možnosti poiskati skrite poti/pasti do zmage (v nekaj ključnih pozicijah sem porabil tudi do maksimalno dovoljenega števila dni) - in hkrati igrati še ostale partije...) :!: :?:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 03 Oct 2007 09:07 

Kaj pa, če bi na kongresu predlagal dodatno pravilo:
- če je na šahovnici samo 6 figur, lahko tekmovalec predlaga sodniku turnirja, da "oceni" pozicijo in zaključi partijo.

Da bi bila stvar korektna, bi morale biti 6-figurne končnice dostopne na ICCF strežniku.
Na nekaterih drugih straneh so dostopne (npr. http://www.k4it.de/index.php?topic=egtb&lang=en), vendar bi morali zagotoviti neodvisnost.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 03 Oct 2007 19:47 
Site Admin

Glede na lanske izkušnje, je tak predlog že v osnovi obsojen na neuspeh. O uporabi računalnikov in programov, kamor seveda sodi tudi Nalimov se govori neuradno na hodnikih, na sejah pa se te teme sramežljivo izogibamo. Mislim pa, da bo potrebno resno zastaviti vprašanje o pogojnih potezah na strežniku. Bojim se, da zadeva de facto še vedno ne deluje. Gradivo o opravljenem delu na strežniku sem na hitro preletel in nisem opazil nič o tem...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 03 Oct 2007 21:20 

Na tretjem polfinalnem SLO turnirju, kjer ena prej omenjena partija še teče, pogojne poteze delujejo normalno (samo ena varianta oz en niz potez). Strežnik torej ne bi smel biti ovira...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 03 Oct 2007 21:32 
Site Admin

Hvala za informacijo! Na mojih turnirjih namreč te možnosti ni več in sem bil prepričan, da jim ta funkcionalnost nekaj nagaja. Mislim, da je sedaj povsem na mestu, da se na kongresu kot komplementarni ukrep uvedejo še pogojne poteze. Argumente smo pa tudi dokaj dobro predebatirali in jih bo lahko predstaviti.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 04 Oct 2007 08:53 

Krjavelj wrote:
Glede na lanske izkušnje, je tak predlog že v osnovi obsojen na neuspeh. O uporabi računalnikov in programov, kamor seveda sodi tudi Nalimov se govori neuradno na hodnikih, na sejah pa se te teme sramežljivo izogibamo. Mislim pa, da bo potrebno resno zastaviti vprašanje o pogojnih potezah na strežniku. Bojim se, da zadeva de facto še vedno ne deluje. Gradivo o opravljenem delu na strežniku sem na hitro preletel in nisem opazil nič o tem...

V pravilu, ki sem ga predlagal, namenoma nisem omenjal Nalimova:
"- če je na šahovnici samo 6 figur, lahko tekmovalec predlaga sodniku turnirja, da "oceni" pozicijo in zaključi partijo."
Nalimov na ICCF strežniku, bi bil lahko dostopen samo za sodnike, če ga ostali ne smejo videti. :roll:

Tekmovalec sodniku samo predlaga ocenitev pozicije, sodnik pa si z Nalimovim pomaga pri oceni. :idea:

Nisem pričakoval, da bi bilo to sprejeto že na tem kongresu, je pa prav, da se debata odpre čimprej.

Poleg tega je več stopenj uporabe računalnika:
1. uporaba računalnika za pošiljanje poteze po elektronski pošti / ICCF strežniku
2. shranjevanje odigranih potez, časov odgovorov ...
3. shranjevanje lastnih analiz
4. pregledovanje otvoritvenih baz in ostalih partij, uporaba statistike (isto je možno tudi brez uporabe račualnika, samo VELIKO počasneje)
5. uporaba končnic (Nalimov, ...)
6. uporaba šahovskih motorjev za preverjanje potez
7. uporaba šahovskih motorjev za generiranje potez

Kakšna oblika računalniške podpore je še dovoljena, je določeno s pravili posamezne šahovske organizacije.
Na ICCF-u se izogibajo definirati še dovoljeno stopnjo uporabe računalnika (ker je kontrola nemogoča), zato je to v praksi prepuščeno presoji posameznika. Preverjali bi lahko edino prvo stopnjo uporabe (vsaj na e-mail in WS turnirjih) :twisted:

Zanimiv članek na to temo: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=3749

Profile  

Post subject:
PostPosted: 04 Oct 2007 14:50 

Zopet se bom oglasil, pa čeprav sem že pred letom govoril isto. Ne podpiram DMD, pa tudi prostega lova in odkrivanja pravil ne.
Kajti, ko sem se odločil igrati dopisni šah, sem se odločil za partije, ki bodo dolgotrajne.
Če že mislite, da je potrebno kaj storiti, predlagajte več vrst turnirjev.
Eno s časom kaj vem 30/10 ali 50/10, eno pa s časom mogoče 1 dan ali 1 uro :shock: za potezo, ali pa Fišerjevo uro. Vse to je videno in preizkušeno na desetinah serverjev.
In če mi ne paše ICCF, bom pač nekaj turnirjev igral na IECG ali DESC ali kjerkoli že :oops: .
Ne postavljajte pa pravil, ki bodo aktualne za 3% partij in seveda ne pričakujte, da vam bodo nasprotniki kapo dol dali pri +1,0.
:evil: Imajo pravico, da od vas zahtevajo, da jih nadigrate. Če ob tem malo igrajo na vaš :cry: čas (beri psiho) ,vaš problem, zakaj pa igrate :wink: .
Saj veste da v zugerju ne zmaga vedno tisti z boljšo pozicijo ampak tisti ki zmaga. :lol: :lol:

Profile  

Post subject: Obračunavanje časa
PostPosted: 07 Oct 2007 11:09 

Menim, da je vsa razprava neproduktivna, ker pač izhaja iz neproduktivnih pravil!

Strinjam se z vsemi, ki pravijo naslednje:
a) pravila je potrebno spoštovati
b) potrebno je nekaj spoštovanja do nasprotnika in ne igrati DMD pozicij (+5 ali več za nasprotnika) - predvsem pa ne zavlačevati
c) ne sme priti do velikega skrajševanja igralnega časa

Ker pa izhaja, da vsi spoštujemo sprejeta pravila je logičen zaključek, da je potrebno KORENITO spremeniti pravila. Vsi "popravki" samo kažejo na to, kako nekdo želi "zaflikati" luknje, kot bi nekdo hotel zakrpati staro zračnico - kmalu se bo zopet našla nova luknja.

Povsem nesprejemljiva so naslednja dejstva:
a) omejitev, da ne smeš razmišljati za potezo dlje kot 40 dni - navsezadnje gre za moj čas, ki sem ga "pošteno in v skladu s pravili" akumuliral
b) prekoračitev je potrebno še posebej reklamirati !?
c) novi dodatek pa bo samo dodatno birokratsko zapletel zadeve in sploh ne posebej prispeval k rešitvi osnovnega problema
d) povsem pa sem tudi proti temu, da se partije ocenjuje!!

Zato predlagam, da pač naj Slovenci pokažemo, da znamo samostojno misliti - in to pametno - in predlagajmo nov način obračunavanja časa.

Na mojem šahovskem serverju bo potekalo obračunavanje časa takole:

- izbereš turnir z začetnim časom 60 dni + 2 dni/potezo ali pa 30 dni + 1 dan za potezo

a) lahko boš razmišljal VES svoj časa, saj ne bo neumne omejitve razmišljanja - predvsem pa bo vse potekalo avtomatično brez vpletanja sodnika
b) zaradi pametne izbire ne bo prihajalo do dolgega zavlačevanja in obe strani bosta lahko igrali neobremenjeno:
- tako tisti, ki se jim sicer upira zavlačevanje nasprotnikov
- tudi tisti, ki menijo, da jim nihče nima pravice očitati, da ne igrajo v skladu z pravili tudi če igrajo izgubljene pozicije
- načeloma tudi ne gre za skrajševanja časa za razmišljanje - le dinamika dodajanja časa je drugačna!!

Ne vem točno sicer kako je s tem na ICCF, ampak na novem strežniku bo imel uporabnik na voljo 30 dni dopusta na turnir in ne na leto...
Tudi ta opcija je na tak način bolj poštena in ne omogoča dodatnih dopustov v izgubljenih pozicijah.

Po novem predlaganem sistemu pa bo moral nasprotnik v relativno kratkem času odigrati svojo potezo - potem pa naj igra tudi do mata, če uživa v tem :mrgreen: .

Torej, če želite(-mo) kaj konstruktivnega prispevati pri ICCF, bi morali predlagati popolno spremembo obračunavanja časa - vse drugo je NEPRODUKTIVNO in ne bo NIKOLI prineslo nobenih rezultatov.

Vabim Vas tudi, da v mesecu novembru preverite spletni naslov Correspodence Chess Server.

Tukaj nastaja nov dopisni portal, ki bo omogočal vsem dopisnim šahistom udobno in kvalitetno igranje dopisnega šaha!!

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07 Oct 2007 19:04 

Več različnih vrst turnirjev (glede na čas za ramišljanje) lahko problematizira ratingiranje igralcev (podobno kot pri OTB turnirjih) in posledično osvajanje/dodeljevanje nazivov.
:?:
Verjetno gre tu za določitev nekega osnovnega tempa ("klasičnega", za igranje na prvenstvenih turnirjih, na turnirjih za osvajanje norm ipd.), kar ne izključuje možnosti igranja drugačnih vrst/hitrosti igranja... V tem smislu sem sam PROTI v začetku omenjeni spremembi in sploh PROTI skrajševanju časa za razmišljanje.

Zanimiv pa se mi zdi predlog, ki ga je podal DaniloP :idea: , s katerim bi se načeloma strinjal, predvsem pa se strinjam z njim glede navedenih "nesprejemljivih dejstev".
((Če predpostavimo, da je približna povprečna dolžina partij 40 potez in glede na že ustaljeno številko 50 pri ICCF, bi morda lahko predlagali :!: kakšnih 50 dni začetnega časa + 3(ali4) dni/potezo...))

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07 Oct 2007 21:57 

Seveda se strinjam s tem, da bo na ICCF-ju verjetno vedno v uporabi samo en način obračunavanja časa. Potrebno se je le odločiti za neko pametno varianto.

Na mojem portalu bo to seveda nekaj drugega - vendar pa gre kljub vsemu pri obeh predlaganih časovnih obračunih za počasen šah - tudi pri hitrejšem obračunavanju (30+1) :wink: - zato tudi ne vidim problemov pri obračunu ratinga - bolj pomebno se mi zdi, koliko partij naenkrat igra nek igralec. Če jih preveč, potem mu tudi sedanji iccf sistem ne more nuditi dovolj časa...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08 Oct 2007 21:14 

Na enem od nemških serverjev za dopisni šah so recimo pravila približno taka:
- vsak ima recimo 175 dni časa za partijo v celoti; poraba časa se obračunava do sekunde natančno;
- za vsako potezo si dodatno omejen na 7 dni časa in 2 dni še specialne prekoračitve; če to dvakrat prekoračiš (7 dni), izgubiš partijo, ne glede na skupne ostanek časa;
- če koristiš dopust, ti skupen čas za razmislek vseeno teče, le teh 7 dni na potezo ne.

S pomočjo takih pravil traja vsaka partija največ natančno eno leto, oziroma še par dni manj. Kar je več kot leto, se mi zdi že malce preveč za eno partijo.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08 Oct 2007 21:18 

Aja, še glede pogojnih potez na severju: tudi če jih podpira, s tem nič ne rešiš. Ti lahko sicer potezo v seriji nastaviš, a če ti potem za vsako potezo začne znova šteti teh 40 dni, si samo par minut svojega časa za odgovor prihranill, drugega pa nič.
Morda bo treba spet začeti igrati preko email-a :)

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour