It is currently 01 Jan 2010 18:15

All times are UTC + 1 hour

Welcome

<b>Dobrodošli v forumu slovenskih dopisnih šahistov!</b>

Vabimo vas, da se registrirate, ker s tem pridobite možnost sodelovanja v razpravah in objavljanja svojih lastnih prispevkov.

Nekatere teme v tem forumu vsebujejo material, ki bi lahko koristil našim nasprotnikom, zato so odprti le članom dopisne organizacije s poravnano članarino za tekoče leto.

Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 08 Oct 2007 21:34 
Site Admin

Ideja je, da bi predlagani spremembi iz gradiva ICCF (dvojno štetje po 14 dnevu, ki bo gotovo sprejeta) dodali še pogojne poteze, ki jih niso dali v gradivo. Eno z drugim bi komplementarno pospešilo najbolj kritične DMD primere (za silo, vsekakor boljše kot nič)....vsaka sprememba posebej pa je v resnici brez posebnega haska.

Malo spremljam debate na ICCF forumu. V glavnem ljudje niso za skrajševanje "na počez", ker bi to udarilo po kvaliteti igre in bi dobili nekakšen dopisni cuger. Tudi sam se z njimi strinjam...Zakaj bi jih fasali nič krivi igralci, ki želijo igrati dopisni šah in ne cugerja? Ukrepi morajo biti usmerjeni neposredno na probleme...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08 Oct 2007 21:58 

V bistvu je pomembna osnovna formula - več ko je dodatnih "pravil", bolj se po mojem mnenju pokaže neustreznost izbrane variante/sistema. Zagovarjam enostavnost in preglednost brez nekih izjem ali dodatkov...

Še zmerom se mi zdi "moja" varianta najboljša - pa obračunajmo partijo za 50 izvršenih potez:
a) jaz: 60 dni začetnega časa + 50 * 2 dneva + 30 dni dopusta je skupaj 190 dni.
b) moj nasprotnik: enako
c) Torej imamo skupni (maksimalni) seštevek 380 dni za 50 potez.

Menim, da je to povsem sprejemljivo tako za tiste, ki potrebujejo čas, kot za tiste, ki uživajo, ko so matirani :lol:

Predvsem pa: BREZ vsakršnih dodatnih pravil in izjem (uvajanje raznih časovnih limitov v katerih moraš odigrati potezo, dodajnja in odvzemanja časa) - preprost in učinkovit šah.

Osebno se sicer ne sekiram preveč za ICCF - lahko pa bi Slovenci s svojim predlogom dosegli to, da, ko bodo morda čez 5 let tudi drugi prišli do tega - jim bomo lahko pogledali v oči in jim rekli - no ali vam nismo povedali :mrgreen:.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08 Oct 2007 22:07 
Site Admin

Strinjam se, da je tvoja formula veliko boljša, toda nisi ravno edini, ki je prišel do takih ugotovitev. Identični predlogi (ob množici drugih: npr. fiksen čas za celo partijo z enkratnim dopustom itd. itd.) - vse to smo letos že lahko prebrali tudi v ICCF forumu. VSE JE TOREJ ŽE ZNANO IN PREDLAGANO! Sam kot edini način, da bi se resnično nekaj naredilo vidim v zamenjavi članov v ustreznih komisijah z bolj fleksibilnimi ljudmi. Tukaj bi bilo potrebno začeti. Veliko pove recimo že dejstvo, da predsednik komisije najraje igra še na dopisnice....

Profile  

Post subject: Predsedni je zanesljivo poštar ali pa podkupljen od pošte!
PostPosted: 08 Oct 2007 22:20 

Krjavelj wrote:
Strinjam se, da je tvoja formula veliko boljša, toda nisi ravno edini, ki je prišel do takih ugotovitev. Identični predlogi (ob množici drugih: npr. fiksen čas za celo partijo z enkratnim dopustom itd. itd.) - vse to smo letos že lahko prebrali tudi v ICCF forumu. VSE JE TOREJ ŽE ZNANO IN PREDLAGANO! Sam kot edini način, da bi se resnično nekaj naredilo vidim v zamenjavi članov v ustreznih komisijah z bolj fleksibilnimi ljudmi. Tukaj bi bilo potrebno začeti. Veliko pove recimo že dejstvo, da predsednik komisije najraje igra še na dopisnice....

Organizacija prenosa dopisnic sega daleč nazaj v leta ko je izšla prva znamka ....

Prvi lepljivi poštni znamki sta izšli v Veliki Britaniji in bili poimenovani Penny Black (črni peni) za lažje pismo in Twopence Blue (tudi modri peni) za malo težje pismo. S težo je frankirna vrednost nadalje naraščala. Znamki sta stopili v veljavo 6. prva in 8. maja 1840. leta druga. S tem je bil tudi ukinjen dotedanji sistem prejemnikovega plačevanja poštnine. Naklada črnega penija je presegla 63 milijonov izvodov, zato se jih je sorazmerno veliko ohranilo. K temu so dodatno prispevali uporabniki, saj so prav hitro ugotovili, da bo to zanimiv hobi in začeli znamke shranjevati. Že dobrih dvajset let po izidu prve znamke so organizirali v Londonu prvi klub zbiralcev znamk.

Ali je dokazano, da so črni peni uporabljali tudi dopisni šahisti?

Vsekakor pa se da izračunati koliko zasluži pošta na račun dopisnih šahistov danes! Krjavlju priporočam, da to vprašanje postavi tudi na ICCF kongresu!

Na osnovi izračunov - ocen, naj kongres zahteva od poštnih organizacij plačilo provizije v višini 20% sicer pa ukine igranje dopisnega šaha z dopisnicami!!!!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 09 Oct 2007 15:24 

Krjavelj wrote:
Strinjam se, da je tvoja formula veliko boljša, toda nisi ravno edini, ki je prišel do takih ugotovitev.....

- seveda to vem, zato sem tudi dal besedo "moja" v navednice :!:

Krjavelj wrote:
VSE JE TOREJ ŽE ZNANO IN PREDLAGANO!

- torej bi moralo biti za spremembe veliko posluha med delegati
- navsezadnje naj bi delegati predlagali in tudi odločali o čem :evil:

Krjavelj wrote:
Veliko pove recimo že dejstvo, da predsednik komisije najraje igra še na dopisnice

- naj igra, tudi po novem sistemu mu nihče ne bi branil.

Dragi Krjavelj, VSE kar sem želel povedati je le to, da bi lahko na kongresu Slovenci podali nov, konstruktiven predlog in ga (vztrajno) zastopali.

Podpirati slabe predloge se mi zdi ravno tako narobe, kot nič ne narediti za spremembo, ko veš, da je to potrebno storiti.

Sam bi glasoval PROTI vsem predlogom in vsem odločno povedal, da je rešitev le ena - korenita sprememba načina obračunavanja časa!
Saj nihče ne bi zahteval dokončne rešitve na tem kongresu - naj vsaj delegati (v razpravi) ugotovijo, da je potrebna sprememba in zadolžijo konkretne odgovorne osebe, da v določenem času zberejo in pripravijo konkretne predloge - potem pa naj naslednji kongres odloča!

Vem tudi, da v programu kongresa mogoče sploh ne bo časa za ločene razprave o dodatnem predlogu - , zato pa bi vztrajal, da pride v zapisnik ločeno mnenje Slovenije, da so potrebne korenite spremembe in da naj se o tem čimprej odloča.

In bi se Slovenci (pisno) zapisali v zgodovino ICCF :idea: ...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 09 Oct 2007 21:12 

Čeprav po mojem iz vsega skupaj trenutno ne bo kaj dosti. Ravno obratno: v predlogu za kongres je tudi, da bi se nov "mega finale" svetovnega prvenstva naj igral v tempu 60 dni za 10 potez!!!
Če to ni absurd. Res da bo vsak igral 15 ali 16 partij, kar je recimo 3 več kot na običajnih turnirjih s 13 igralci, ampak da bi zato toliko povečali čas se mi zdi popolnoma nepotrebno. V praksi to lahko pomeni 3 in več let igranja, tako da zadeva že res počasi izgubi smisel.
Še vedno menim, da bi morala biti pravila taka, da bi omogočala, da so vse partije na turnirju končane v enem letu. Konec koncev se tudi rating dvakrat letno spremeni, turnirji pa trajajo leta! V tem res ni nobene logike.
Če partija traja recimo 6-12 mesecev, pa ne moremo reči, da gre ravno za cuger :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 09 Oct 2007 22:26 

Še lep pozdrav z moje strani! Časa po zdajšnji formuli je vsekakor preveč pa še dovoljuje se DMD. Sam igram trenutno še nekaj partij v tempu 14-28 dni za potezo, saj sem v prvi fazi turnirja privarčeval čas. Analiziram sicer bolj malo, pa to je že moj problem in moja odločitev.... "Perušev" obračun časa mi je zelo blizu! Morda bom prav zaradi tega in še nekaterih drugih naprednih pravil, ki bodo veljala na njegovem serverju tam odigral kakšen turnir, pa čeprav ne bo možno osvojiti uradnih norm ali ratinških točk.

Mejte se

Profile  

Post subject:
PostPosted: 10 Oct 2007 09:20 

Tako je Mutz - vedno je potrebno uvajati napredne rešitve. Na tem temelji naša sodobna civilizacija :!: Ne drži pa tvoja trditev, da ne bo obračuna ratinških točk. Na strežniku bo obračunavan CCSR (Correspodence Chess Server Rating)!

Ne bom delal že sedaj preveč reklame za nov server, pa bom kljub temu navedel nekaj novosti, da prikažem, da je še veliko prostora za inovativnost.

Nov strežnik bo imel:

- izračun ratiga po formuli statistika Jeffa Sonasa, ki je pred časom objavil članek na ChessBase-ovih straneh in dokazal, da je njegov načina enostavnejši (brez dodatnih tabel) in tudi bolj realen od FIDE obračuna (na kratko povedano - od belega se pri približno enakem ratingu obeh igralcev pričakuje več)

- rating bo tudi TAKOJ sprotno obračunan (kot končno obdobje pa šteje konec leta)

- fiksen K = 24 (tudi Sonasov predlog - torej lahko igralec hitreje napreduje - in seveda kasneje tudi pade)

- nov kriterij za delitev mest (MOJA FORMULA):
a) za zmago dobi črni 3 točke
b) za vsako zmago dobi beli 2 točki
c) za remi dobi vsak 0,5 točke
d) za poraz pa seveda 0 točk

Primer:
- skupaj je odigranih 10 partij
Zmage-črni Zmage-beli Remiji Porazi Skupaj točke Točke po novem kriteriju
4 3 0 3 7 18
4 2 2 2 7 17
4 1 4 1 7 16
4 0 6 0 7 15
0 7 0 3 7 14

V tej tabeli je prikazano bistvo novega sistema:
a) igralec brez poraza je na predzadnjem mestu
b) igralec, ki je vse zmage dosegel z belimi je zadnji :!: :!:

In zaključek:
a) nov sistem delitve mest spodbuja igro na zmago in ne špekuliranja (tako glede rezultata kot tudi barve figur)
b) remizerstvo se ne izplača

Dodajmo še bolj pravično obračunavanje časa pa imamo popolnoma nov koncept strežnika :wink:

Za konec naj dodam še dejstvo, da je mojo formulo izračunavanja delitve mest s svojim pronicljivim predlogom (glede točkovanja remijev) pomagal dokončati tudi Krjavelj in mu torej priznavam soavtorstvo. Res pa nisem prepričan, da se strinja z zamenjavo Sonneborna z novim sistemom...

Navedeni članek samo ponuja nekaj dejstev v razmislek, da vse le ni zacementirano in da nam ustvarjalno razmišljanje lahko pomaga do novih, inovativnih in verjetno boljših rešitev.

Prostora za kreativnost je dovolj, vprašanje je le, koliko ga je v glavah funkcionarjev. Prepričan sem namreč, da ga je v glavah delegatov precej, samo nekdo bi moral sprožiti revolucijo. Predvidevam sicer, da to ne bomo Slovenci - ampak nekoč bo nekomu dovolj in bo imel kapo polno gledanja vseh neumnosti :twisted:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 1 hour