It is currently 01 Jan 2010 18:00

All times are UTC + 1 hour

Welcome

<b>Dobrodošli v forumu slovenskih dopisnih šahistov!</b>

Vabimo vas, da se registrirate, ker s tem pridobite možnost sodelovanja v razpravah in objavljanja svojih lastnih prispevkov.

Nekatere teme v tem forumu vsebujejo material, ki bi lahko koristil našim nasprotnikom, zato so odprti le članom dopisne organizacije s poravnano članarino za tekoče leto.

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: In memoriam: ANDREJ ŠUŠTARŠIČ
PostPosted: 31 Jan 2009 21:56 
Site Admin

Kot strela z jasnega je nocoj odjeknila boleča novica o odhodu našega dragega Andreja. Le enkrat sva se videla v živo, ko smo mu skupaj z Andrejem Locem in Iztokom Brunškom podelili Zlatega skakača za njegove neprecenljive zasluge v slovenskem dopisnem šahu.

Zame je bil ta dan eden od najpomembnejših v življenju. Ko smo odhajali, sem se čutil napolnjenega z neko skrivnostno življenjsko energijo, predvsem pa s spoznanjem, kako nepomembna zna biti navidezna fizična hendikepiranost v človeškem življenju. Andrej je morda v življenju naletel na veliko fizičnih ovir, zato pa njegov duh ni poznal ovir in je poletel zelo visoko, veliko višje od našega, ki fizičnih ovir ne poznamo.

Veliko sva komunicirala po elektronski pošti. Andrej je bil zelo skromen možakar, ravno iz te skromnosti pa so zrasle velike stvari. Njegova velikodušnost je lahko vsem nam svetel zgled, saj je v popolnosti uresničeval veliko življenjsko resnico, da več kot daš, več imaš.

Andrej mi bo ostal v večnem spominu saj je eden izmed mojih največjih življenjskih učiteljev! Iz njegove zakladnice bom vedno črpal moči za svoje delo in bivanje! V življenju sem srečal mnogo ljudi, ki so sebe imeli za velike, pa je to daleč od resnice. Andrej se ni imel za velikega, a vendar je bil v svoji skrivnostni skromnosti VELIK ČLOVEK!

Andrej, hvala ti za vse!

Marjan Šemrl

Profile  

Post subject:
PostPosted: 01 Feb 2009 11:15 

Velikodušnost, prijaznost, toplina, iskrivost in zanimanje za vse, kar je bilo v zvezi s šahom, dopisnim in rednim, je bila stalnica na vseh mojih obiskih pri njem. Želel je, da vse kar ima on (šahovski programi, baze, CB, šahovske dopisnice), da imamo tudi vsi SLO dopisniki, pa tudi igralci rednega šaha. Tako je programe pošiljal tudi Jani Krivec in Juretu Borišku, naj kvaliteta analiznih modulov pomaga tudi pri mladem valu SLO OTB šaha! Vsi naj imajo korist in dostop do tega bogastva, kajti sami OTB igralci so meni samemu potožili, da je težko priti do teh "MOTORJEV", če ne poznaš "nekoga", se pravi oasebo, ki res spremlja to področje novega šahovskega programja, kjer se v poplavi motorjev težko loči kvaliteto od kvantitete! Andrej me je spodbudil, da s temimi materiali opremljamo tudi OTB igralce, kakor koli oni to že uporabljajo. Upajmo, da jim koristijo!
Kot šahist ni dosegal velikih rezultatov, ker ga v resnici niti niso zanimali! On je rajši preverjal svoje šahovske ideje v posameznih partijah in če se mu niso obnesle, je bil zelo zadovoljen, ker je opravil s še eno svojo iluzijo, ki se je izkazala kot neuporabna!
Poraz zanj ni imel nikakršne vrednosti v takem smislu kot ga mi doživljamo, ampak kot korektiv njegovim eksperimentom!
Pa še nekaj - pri njem jaz nikoli,prav nikoli, nisem imel občutka, da je to hendikepirana oseba, takšnega ga jaz zaradi njegove energije in osebne moči nikoli nisem videl!!! Res je bil fascinantna osebnost, spremljal in opozarjal nas je na to pomembno področje šahovskih programov, nam jih preskrbel in zopet takoj poniknil v anonimo! Ko da se je po čarovniji prikazal in potem zopet izginil. Vedno ob pravem času, ko sem ga najbolj potreboval in ko se je pojavil nek problem! Bil je veliki dobri duh, ki nam bo manjkal vsem, ne samo meni!
ZARES VELIKA HVALA - DOBRI ANDREJS!!!

Andrej Loc

Profile  

Post subject:
PostPosted: 01 Feb 2009 23:42 

Nisem ga spoznal, a sem ga poznal! Človeka, ki je s tihimi koraki stopal po poti dopisne organizacije, ki je tiho proslavljal svoje uspehe, človeka, ki se je razdajal in dajal! Borca tako na šahovskih poljih kot tudi v življenju! Šah je simfonija življenja in Andrej je bil nepopustljiv optimist na obeh področjih!
Najino prijateljevanje preko e-pošte je bilo kratkotrajno in ne bom pozabil, kako sem se mu pravzaprav zameril, ko sem mu hotel poslati denar za poštnino, ki jo je plačal, ko mi je poslal vrhunsko programsko opremo za dopisni šah.

Ne samo zaradi tega, tudi zaradi vseh ostalih plemenitosti se te bom spominjal, Andrej!

Počivaj v miru!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 03 Feb 2009 09:34 

Že ko sem videl naslov novice -Še zadnje Andrejevo darilo slovenskim dopisnikom- sem dobil slab občutek, a vendar sem se
tolažil, da bo govora samo o zadnjem Andrejevem darilu, takšnem, kot jih je bilo že mnogo. In jih mnogo še bo. A ni bilo tako.
Žal je res šlo za poslednje darilo.

Pri Andreju sem bil samo enkrat, takrat ko smo mu podelili Zlatega skakača.
Andrej je bil priklenjen na invalidski voziček zaradi hude neozdravljive bolezni - mišične distrofije (propadanje mišic).
Kljub temu je bil polno aktiven, igral je na prvenstvih distrofikov. Ker sami ne morejo premikati figur je igralcema pomagal
pomočnik, kateremu sta igralca ustno sporočala poteze.

Kljub svoji bolezni je bil v sviji aktivni delovni dobi zaposlen v Birografiki. Bil je poln energije, govoril je odkrito,
tudi o svoji bolezni.

Na nek način sem pridobil drug pogled na svet, kajti kljub svojim težavam je Andrej zmogel. Je zmogel ogromno in
je živel polno življenje. Kajti tudi sam imam nekaj težav, ampak po srečanju z Andrejem sem videl, vse se da, če je le močna volja.

In to je Andrej imel.

Hvala Andrej,
Iztok Brunšek

Profile  

Post subject:
PostPosted: 03 Feb 2009 19:26 
Site Admin

Ko sem zbiral material, ki mi ga je Andrej poslal za objavo (mislim, da nisem našel niti približno vsega), sem se zastrmel v enega od njegovih zadnjih izdelkov, ki je tudi objavljen na glavni strani prispevka. Skušal sem razumeti idejo...

Kot da grafika oznanja slutnjo zadnjega boja, ki ga bo moral bojevati sam, kot da oznanja slutnjo odhoda, kot da bi Andrej vedel...

Profile  

Post subject: Zbogom, Andrej
PostPosted: 06 Feb 2009 14:32 

Osebno sem te spoznal, Andrej. Oh, kakšna sreča, da sem imel to možnost in priložnost. Nikdar te ne bom pozabil. Oprosti, da ti šele zdaj pišem, kajti šele pred nekaj trenutki sem prebral na "naš"i strani, da so odšel v lepši in srečnejši svet. Moram pa ti priznati, da mi je najtežje ob spoznanju, da si nisem vzel čas, da bi osebno prevzel tvoj koledar za leto 2009, ki si ga naredil tudi zame...
---------------------------------------------------------------------------------------------
Original Message ----- From: "Andrej Šuštaršič"
> <Andrej>
> To: "Bogdan Osolin" <bogdan>
> Sent: Thursday, December 11, 2008 3:26 PM
> Subject: koledar 2009
>
>
>> Pozdravljeni!
>> Za Vas imam stiskan A3 šahovski koledar 2009, ki sem ga jaz postavil.
>> Ali imate kakšno možnost ali čas, da bi ga osebno prevzeli pri meni
>> doma?
>> LP
>> Andrej Šuštaršič
>
> Dragi g. Andrej,
> z veseljem se bom še letos oglasil pri vas. Kdaj ste naslednji teden
> "nedosegljivi"?
> Lp,
> Bogdan
>>
>
>
>
Zaradi mojega "premaknjenega" časa (dolgo spim) sem "nedosegljiv"
običajno dopoldan. Sicer bom vse dni doma, saj za zdaj nimam obveznosti.
Lp
Andrej Šuštaršič

-------------------------------------------------------------------------------

To so zadnje tvoje zapisane besede meni.
Srečno, kjerkoli si že, Andrej. Za vedno boš živel v mojem srcu.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07 Feb 2009 13:11 
Site Admin

Andrejev zadnji pozdrav dopisnim šahistom!?

Danes sva s kolegom Locem obiskala Andrejeve svojce in položila cvetje na njegov grob na ljubljanskih Žalah. Bilo je bogato duhovno doživetje.

Povedal pa bi rad še nekaj, ne glede na to, kaj si boste o meni in o vsem skupaj mislili. Oglejte si prosim še enkrat prispevek o grafičnih izdelkih Andreja Šuštaršiča na glavni strani. Seznam povezav pod grafiko se je oblikoval v takorekoč popoln križ ali če hočete v vršiček šahovskega kralja ali v nekakšen spomenik... Z vso odgovornostjo in prisebnostjo lahko zatrdim, da ga nisem oblikoval jaz in da nisem zavestno izbiral ne zaporedja povezav in ne besedil. Vse kar sem naredil je bilo to, da sem po vrsti vpisoval v povezave do Andrejevih izdelkov ustrezne besedne komentarje. Z obliko, ki je nastala, nimam sam neposredno popolnoma ničesar. Kdo ima torej prste vmes? Slučajnost? V ta pojem že dolgo ne verjamem več ...

Andrej, tudi tebi lep pozdrav!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07 Feb 2009 17:55 

Tudi jaz sem osupnil...
Še zadnji Andrejev pozdrav vsem, na njegov način!

LOC Andrej

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08 Feb 2009 09:37 

True, what he said!

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC + 1 hour